lunes, 10 de enero de 2011

PRÀCTICA 6: NECESSITATS HUMANES

LA TEORIA DE LES NECESSITATS HUMANES DE MASLOW

Cap a mitjans del segle XX, l’humanista* americà Abraham Maslow va formular el concepte de la jerarquia de les necessitats que influeixen en el comportament humà. Maslow va concebre aquesta jerarquia pel fet de que l’home és un ésser que demostra les seves necessitats durant el transcurs de la seva vida. En mesura en que l’home va satisfent les necessitats bàsiques, es desenvolupen altres més elevades que prenen el predomini del comportament, fins arribar a l’autorealització, el nivell més alt.
D’acord amb aquesta teoria de Maslow, l’interior de la persona està constituït per una sèrie de necessitats en ordre jeràrquic que va des de la més material a la més espiritual.


Com podem veure en aquesta piràmide, s’identifiquen 5 nivells i cadascun d’ells s’activa només quan la necessitat del nivell immediatament inferior està raonablement satisfeta.
Maslow creu que la majoria de les persones en les societats amb alt nivell de vida tenen les seves necessitats dels tres primers nivells regularment satisfetes, sense molt d’esforç i sense molt efecte motivacional.
*Vídeo amb l’explicació ampliada sobre la psicologia evolucionista, a la qual pertanyen Rogers i Maslow, autors que hem donat a classe:

ELS NIVELLS DE LA PIRÀMIDE

1 - Nivell fisiològic: És el nivell més bàsic de tots i fa referència a les necessitats fisiològiques de les persones (respirar, beure aigua, alimentar-se o dormir entre d’altres).
2 – Nivell de seguretat: Són les necessitats de seguretat i protecció. Sorgeix quan les necessitats fisiològiques es mantenen equilibrades.
3 – Nivell d’afiliació i afecte: Són les necessitats d’associació, participació i acceptació. El ser humà sent les necessitats de relacionar-se per naturalesa. Aquestes necessitats són l’amistat, el companyerisme, l’afecte i l’amor.
4 – Nivell d’estima: Existeixen dos necessitats d’estima, una alta i l’altre baixa. L’estima alta contempla la necessitat del respecte cap a un mateix, incloent sentiments com la confiança, competència o llibertat entre d’altres. En canvi, la baixa estima inclou algunes necessitats com en són la necessitat d’atenció, de reconeixement, estatus o dignitat . Un dèficit en aquest nivell es veu reflexat en una baixa autoestima i el complex d’inferioritat.
5 – Auto-realització: Són les necessitats més elevades, i a través de satisfer-les, es troba un sentit a la vida per mitjà del desenvolupament potencial d’una activitat. S’arriba a aquesta quan tots els altres nivells han estat completats del tot, o al menys, parcialment.

PRÀCTICA

La pràctica consisteix en posar un exemple de comportament constructiu, destructiu i fallit de cada un dels nivells de la piràmide de Maslow:
-       Comportament constructiu: S’assoleix l’objectiu de satisfer la necessitat autèntica i tothom en surt beneficiat.
-       Comportament destructiu: S’assoleix l’objectiu de satisfer la necessitat autèntica però algú en surt perjudicat.
-       Comportament fallit: No s’assoleix l’objectiu de satisfer la necessitat autèntica.

NIVELL 1 (NECESSITATS FISIOLÒGIQUES)
CONSTRUCTIU: Tinc gana i vaig a comprar
DESTRUCTIU: Tinc son, dormo però no vaig a classe.
FALLIT: Tinc set i no funciona la font.

NIVELL 2 (SEGURETAT)
CONSTRUCTIU:  Et trobes malament vas al metge i et prens el que ell et recepta.
DESTRUCTIU: No et sembla bé el que et recepta el metge i no t’ho prens.
FALLIT: Inverteixes diners en una empresa que sembla que va bé i te’n quedes sense.

NIVELL 3 (AMOR I PERTINENÇA)
CONSTRUCTIU: El teu amic té gana i li dono el meu berenar (no tinc gana).
DESTRUCTIU: Ets infidel amb la teva parella i ella se n’assabenta.
FALLIT: Intentes demanar a algú per sortir i et diu que no.

NIVELL 4 (AUTOESTIMA)
CONSTRUCTIU: En un incendi salves a 2 persones i a un gat i tothom t’aplaudeix.
DESTRUCTIU:  Tenir anorèxia.
FALLIT: Entro en un edifici en flames i intento salvar a algú, però no hi ha ningú.

NIVELL 5 (AUTORREALITZACIÓ)
CONSTRUCTIU: Tinc un problema, m’ho prenc amb calma i el resolc.
DESTRUCTIU: Per agradar a la teva parella renuncies a algun dels teus valors fonamentals.
FALLIT: No trobes sentit a la teva vida i entres en una secta,  però no et donen les respostes que buscaves.

REFLEXIONS

En relació a Maslow i la seva teoria de les necessitats humanes, crec que l’humanista va trobar una bona manera de jerarquitzar el comportament i necessitats humanes i sintetitzar-ho tot en una piràmide de les necessitats de les persones. Tot i així, trobo que no podem arribar mai a una autorealització completa, i és més, no podríem passar mai a un nivell superior per molt de temps si haguéssim de mantenir equilibrades i satisfetes les necessitats del nivell anterior. Sí que és veritat que, segons Maslow, es pot arribar a un nivell superior sense haver necessàriament d’haver cobert la necessitat anterior totalment, però també crec que també pensava que arribar a l’autorealització era gairebé impossible per a una persona normal i corrent.
També he vist que deia que les persones que viuen en la nostra civilització o comparteixen la nostra cultura tenen les primeres necessitats cobertes sense gens d’esforç, i això m’ha fet pensar que es pot saltar a un escaló superior de la piràmide sense necessitat d’haver acomplert la necessitat anterior, sinó llavors com pot ser que les persones que viuen en el tercer món i els hi falta aliment i beure poden ser felices en certa manera i tenir amics i intimitat sexual si això és d’un escaló superior de la piràmide?
En relació a la pràctica i als comportaments constructius, destructius i fallits, m’ha recordat molt a la pràctica que vam fer sobre la sublimació dels pecats capitals, tot i que aquesta la trobo una mica més interessant tot i ser una mica més curta. La pràctica també m’ha aportat més arguments per reforçar la meva teoria sobre el salt en els esglaons de la piràmide ja que, com es pot veure en els exemples que hem posat amb el meu grup, podria salvar a una persona en un incendi i sentir-me bé perquè m’aplaudeixin (autoestima) sense haver anat al metge perquè tinc la grip (seguretat).
En definitiva, penso que tot i que la piràmide de Maslow està molt ben feta i que reflexa molt bé les necessitats humanes en el seu ordre, no sempre fa falta que les primeres estiguin satisfetes per passar al següent esglaó.



Aquesta pràctica l’he realitzada amb l’Èric Rodriguez i la Jennifer Sugrañes 

1 comentario: